Transferurile bănești de peste hotare au scăzut cu peste 7 la sută, în aprilie

27 mai 2017 14:040 comentariiVizualizări:

Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice a scăzut în luna aprilie cu 7,2 la sută față de perioada similară a anului precedent, după ce în primul trimestru crescuse cu 13 la sută, pentru prima oară în ultimii doi ani, informează MOLDPRES.

dolari

Persoanele fizice au primit în aprilie mijloace bănești în valoare netă echivalentă cu 86.25 milioane de dolari SUA. Deși tendința clară de creștere, înregistrată la început de an, s-a inversat în luna trecută, valoare remiterilor în patru luni depășește nivelul din anul trecut cu 6,9 la sută. Prin intermediul băncilor în ianuarie-aprilie au fost transferate 338 milioane de dolari în valoare netă.

Datele BNM pentru luna aprilie confirmă temerile experților de la Institutul Național de Cercetări Economice care apreciau că majorarea transferurilor de la început de an, după scăderea  cu 30 și 4,5 la sută respectiv în anii 2015 și 2016, este un semnal pozitiv, dar afirmau că nu sunt siguri că această evoluție se va menține, în condițiile în care tot mai multe familii se stabilesc peste hotare.

”Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 2.0 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor în aprilie  2017, în timp ce diminuarea efectivă a transferurilor (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 5.2 la sută”, constată Banca Națională.

Jumătate din transferuri (50,8%) au fost efectuate în dolari SUA, 39,7 la sută  în euro și 9,5 la sută în ruble rusești/

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Transferurile nete conțin soldul dintre intrări şi ieşiri. Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice. Transferurile brute în patru luni s-au cifrat la 359 milioane de dolari SUA

Leave a Reply