Plățile cu cardurile emise în Republica Moldova efectuate în țară s-au triplat în ultimii patru ani

11 mai 2017 7:400 comentariiVizualizări:

Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară şi-a menținut și în primul trimestru 2017 tendința de creștere puternică din ultimii șase ani, mult peste media pieţei și s-a triplat ca valoare față de anul 2014, iar ponderea acestora s-a dublat.

Foto: urnaluldebuzau.ro

Foto: urnaluldebuzau.ro

Datele Băncii Naționale a Moldovei relevă că plățile cu cardul în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii au depășit 1,1 miliarde lei în primele trei luni ale acestui an, față de 332 milioane lei acum patru ani. Ponderea acestora în total operațiuni cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut de la 5,7 la sută la 11,2 la sută în ianuarie-martie 2017.

Fiecare a treia operațiune cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 38 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.

Creșterea achitărilor cu instrumente de plată electronică este apreciată de experți drept una impresionantă. Un număr de 15 470 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,56 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul primului trimestru. Doar în ianuarie-martie au fost instalate circa 460 de noi terminale.

Valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut în primele trei luni ale anului curent cu circa 2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins cifra de 9.96 miliarde de lei.

Leave a Reply