Parlamentul încă nu a găsit soluții pentru a spori nivelul de executare a recomandărilor Curții de Conturi

23 iunie 2017 9:170 comentariiVizualizări:

Nivelul de implementare al recomandărilor Curții de Conturi rămâne a fi extrem de scăzut. Printre cauzele care determină nivelului jos de implementare al recomandărilor Curții de Conturi se numără lipsa unui control parlamentar adecvat, responsabilitatea și implicarea insuficientă a instituțiilor ierarhic superioare, Guvernului, lipsa și calificarea joasă a personalului, dar și autoritatea joasă a Curții de Conturi, se arată într-un studiu al Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Foto: expert-grup.org

Foto: expert-grup.org

În perioada anilor 2015 și 2016 Curtea de Conturi a înaintat instituțiilor vizate aproximativ 1446 de recomandări, al căror termen de executare a expirat la data de 1 iunie 2017. Calitatea acestora este una bună, iar îndeplinirea lor ar duce la îmbunătățirea considerabilă a managementului public și a eficienței utilizării banilor publici. Aceasta este concluzia economistei Expert-Grup, Tatiana Savva, care vine cu o completare a imaginii oferite de rapoartele anuale ale Curții de Conturi.

Potrivit autoarei, doar 36.4% din totalul recomandărilor sunt executate. Recomandările operaționale au înregistrat cel mai înalt grad de executare, de peste 68%, în creștere cu peste 18% față de anii trecuți. Complexitatea subiectelor abordate de către instituția de audit a dus la creșterea numărului de recomandări de modificare a cadrului legal (20% din totalul recomandărilor). Acest tip de recomandări au avut cel mai scăzut nivel de implementare (35%), iar prelungirea termenului de executare, până la 18 luni, nu a dus la schimbări majore.

În ceea ce privește nivelul de executare al recomandărilor Curții de Conturi pe instituții, experta constată că Autoritățile Publice Centrale și cele Locale, înregistrează performanțe similare. Aproape 50% din autorități, răspund în termen și oferă răspunsuri de calitate. În același timp, doar 20% din soluțiile oferite de autorități oferă schimbări reale pentru un sector public performant.

Pentru a spori gradul de implementare a recomandărilor, autoarea consideră că este nevoie de un mai bun control în primul rând din partea Parlamentului. Astfel, Parlamentul, în persoana unei comisii trebuie să analizeze cele mai importante rapoarte ale Curții de Conturi și prezinte rezultatele în plenul Parlamentului pentru aprobarea măsurilor privind implementarea recomandărilor. La fel, este important să fie instituită practica prin care Guvernul va prezinte în Parlament un Raport anual privind măsurile implementate de instituțiile Administrației Publice Centrale în executarea recomandărilor Curții de Conturi, simultan cu prezentarea unui raport similar din partea Curții de Conturi.

Leave a Reply