Leul s-a apreciat în ultima săptămână. Cum explică creșterea cursului BNM

16 mai 2017 7:100 comentariiVizualizări:

Banca Națională a Moldovei (BNM) explică aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și euro prin surplusul de valută pe piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care depășește cererea și necesitățile importatorilor.     

BNM

”La 15 mai 2017, cursul leului moldovenesc a înregistrat o creștere cu circa 6,54% față de dolarul SUA și 2,78% în raport cu euro comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului”, precizează BNM în comunicat difuzat astăzi..

Banca Centrală menționează că pe parcursul primelor trei luni a acestui an, a fost înregistrată o creștere a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice cu cca 12,65 la sută (251.77 milioane de dolari SUA) față de perioada similară a anului precedent. La fel ca în anul 2016, ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor. Pe fondul reorientării geografice a exporturilor spre UE și a structurii valutare a acestora, se observă o creștere a ponderii euro în comerțul exterior. Astfel, BNM notează că aprecierea leului moldovenesc față de euro a fost în proporție mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent și față de alte valute regionale, precum leul românesc și rubla rusească.

În situația în care în sectorul bancar se înregistrează o lichiditate excesivă, rezervele internaționale au atins un nivel înalt, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă. Banca Națională anunță că se va concentra în continuare pe obiectivul său fundamental – stabilitatea prețurilor interne conform strategiei țintirii inflației. În același timp, banca centrală monitorizează în permanență evoluția pieței valutare interne și intervine în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb și o evoluție speculativă a acestuia.

Potrivit datelor BNM, leul s-a apreciat în săptămâna trecută de la o cotație de la 19.0459 până la 18.6743, iar față de euro de la 20.8209  la 20.3083.

Leave a Reply