Ion Sturza: Acest personaj Platon trebuia oprit la un moment dat. El este interfaţa unei grupări ruseşti extrem de puternice

2 august 2016 9:590 comentariiVizualizări:

Veaceslav Platon este interfaţa unei grupări ruseşti extrem de puternice care a folosit Republica Moldova pentru operaţiuni de spălare a banilor murdari din Federaţia Rusă, afirmă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă omul de afaceri, ex-premierul Ion Sturza.

vaeceslav_platon_31869900

„Da. Eu de nenumărate ori am menționat lucrul acesta: că Platon este doar o interfață a unei grupări extrem de serioase care „a selectat”, cu ghilimele de rigoare bineînțeles, Republica Moldova pentru operațiuni financiare și, în special, de spălarea banilor din zona Federației Ruse și nu doar a Federației Ruse”, spune Sturza.

Potrivit acestuia, ”în acești ani Moldova a fost, mă refer la perioada din anul 2009 încoace, a fost o țintă relativ ușoară pentru tot felul de escroci și aventurieri din fostul spațiu sovietic și în special din zona Federației Ruse. Platon a reprezentat o grupare care până în octombrie anul trecut a fost extrem de puternică de spălare de bani din Federația Rusă, gruparea lui Alexandr Grigoriev, în mare măsură tutelată de serviciile speciale din Federația Rusă. Nu în zădar unul dintre partenerii de afaceri al lui Grigoriev a fost chiar Igor Putin, cred că numele de la sine spune. Doar prin sistemul bancar din Republica Moldova ei au spălat peste 20 de miliarde de dolari într-un timp foarte scurt. Vă dați seama că lucrurile acestea nu se întâmplă pentru că dl Platon de la Chișinău este atât de genial și a pus la punct niște scheme în care a implicat toată lumea. Este o combinație extrem de serioasă, vorbim despre miliarde de dolari, vorbim de sute de milioane de profit care contează foarte mult și eu cred că poate să aibă anumite repercusiuni pentru cei care astăzi aparent le contestă sau, de fapt, vor să le preia.”

Ion Sturza crede că acest personaj Platon trebuia oprit la un moment dat. Pentru că el e cunoscut încă din anii 1990 prin schemele sale, prin recuperările frauduloase de TVA, prin implicarea în atacurile asupra sistemului energetic în Republica Moldova, dar și în Ucraina. Foarte multă lume, inclusiv din justiția ucraineană sau rusească, își dorea să-l acapareze sau să-l capete în mâini.

”Îmi aduc aminte de un document care l-am văzut în anul 2005 – o scrisoare a procurorului Federației Ruse către președintele Republicii Moldova unde se descria spre exemplu renumitul atac raider asupra sistemului energetic ucrainean. Imaginați-vă că procurorii Federației Ruse, ao Ucrainei și președintele Republicii Moldova nu puteau să-l oprească pe băiat în schemele lui. Deci evident că era o forță. Până la urmă ar fi cazul ca justiția din țările respective, inclusiv Republica Moldova, să-și spună cuvântul asupra schemelor care au fost derulate de acest băiat”, a subliniat ex-premierul.

Leave a Reply