Guvernul va aviza inițiativa privind anularea legii ”miliardului furat”. Ce propune Ministerul Finanțelor? Care este reacția lui Dodon?

15 februarie 2017 7:471 comentariuVizualizări:

Guvernul va examina în ședința de astăzi inițiativa președintelui Igor Dodon privind anularea legii privind transformarea în datorie de stat a garanțiilor oferite de stat Băncii Naționale a Moldovei pentru creditul de urgență acordat celor trei bănci devalizate. Ministerul Finanțelor propune ca proiectul să fie respins.

dolari-bani.0elryi3bcm

La 4 octombrie 2016 Ministerul Finanțelor a transmis BNM obligațiuni de stat în sumă de 13 miliarde 341,2 milioane de lei. Aceasta a constituit suma creditelor neachitate Băncii Naționale de către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank la data emiterii obligațiunilor de stat.

”Neîndeplinirea obligațiilor la garanțiile respective, oricare ar fi fost motivele, ar fi însemnat defaultul tehnic al statului și asumarea unui șir de consecințe grave, precum suspendarea finanțării externe din partea partenerilor de dezvoltare, donatorilor și instituțiilor financiare internaționale, scăderea ratingului de țară”, notează Ministerul Finanțelor.

Ministerul mai adaugă că la înaintarea propunerii legislative respective ”nu s-a ținut cont de faptul că abrogarea unui act normativ are un caracter definit. Or, abrogarea unei legi nu înlătură efectele juridice produse deja sub imperiul legii abrogate. În acest context, obligațiunile de stat au fost deja emise și transmise Băncii Naționale a Moldovei de către Ministerul Finanțelor.

Emisiunea obligațiunilor de stat a fost și una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional.

Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că nu renunță la inițiativa sa de anulare a legii „miliardului” care se află în Parlament, în pofida faptul că nu este agreată nici de guvern, nici de partenerii externi ai Republicii Moldova, în primul rând de Fondul Monetar Internațional.

„Nu renunț la anularea legii care pune „datoria miliardului” pe umerii cetățenilor. Inițiativa mea se află în Parlament și aș vrea un vot în plen, nominal. Dacă nu, socialiștii vor lansa un grup de inițiativă pentru un referendum național”, a spus Dodon.

1 Comment

  • Cred ca deja demult era necesar ca averile amicilor lui FIlat, ce sunt vizati in raportul Kroll sa fie sechestrate. Astfel banii deja demult erau reintorsi statului.

Leave a Reply