Guvernatorul BNR: Sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o direcție bună, se ALINIEAZĂ la STANDARDELE EUROPENE

17 mai 2017 9:182 comentariiVizualizări:

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat într-o conferință de specialitate că sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o cale bună, iar proiectul de twinning realizat cu sprijinul BNR și Băncii Centrale a Olandei consolidează capacitatea Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul Uniunii Europene

”În urmă cu 27 de ani, Banca Națională a României a beneficiat de un proiect de asistență tehnică din partea Băncii Naționale a Olandei, sub îndrumarea Fondului Monetar Internațional. Acel proiect ne-a ajutat să punem bazele reformei sistemului bancar în România după 1990. Desigur, a fost nevoie de timp, dar este foarte important să te înscrii pe o direcție bună și să rămâi acolo. Nu întâmplător, după un timp, partenerul nostru în acest proiect cu Republica Moldova este tot Banca Centrală a Olandei. Sunt sigur că și sistemul bancar moldovenesc s-a înscris, cu sprijinul acestui proiect, pe calea cea bună”, a menționat Isărescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că delegația română a remarcat că acest angajament a fost continuat și la reuniunea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de la Nicosia unde delegația Republicii Moldova a votat alături de țările Uniunii Europene, în linie cu poziția Comisiei Europene. Pe parcursul a doi ani a fost redactat textul unei noi legi bancare la standarde europene și cele ale Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară. De asemenea, au fost elaborate 20 de reglementări adresate băncilor comerciale, au fost derulate trei studii de impact ce au contribuit la evaluarea nivelului de pregătire a băncilor pentru a aplica noile reguli prudențiale. Au avut loc mai mult de 100 de sesiuni de instruire a Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv vizite de studiu la sediul Băncii Naționale a României și la Banca Centrală a Olandei’, a afirmat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, proiectul de twinning derulat Banca Centrală a Olandei și Banca Națională a României, cu scopul de a consolida capacitatea Băncii Naționale a Moldovei, a beneficiat de o finanțare europeană de circa 1,2 milioane de euro, iar partea română a pus la dispoziție 48 de experți.

”Proiectul de twinning consolidează capacitatea Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul Uniunii Europene’, a spus Mugur Isărescu.

Banca Națională a României (BNR) a organizat, marți, conferința de închidere a proiectului de parteneriat derulat cu De Nederlandsche Bank, în vederea consolidării capacității Băncii Naționale a Moldovei.

Proiectul de twinning a urmărit consolidarea capacității Băncii Centrale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare și alinierii la cerințele Uniunii Europene (UE).

 

 

2 Comments

  • scoaterea de sub influenta politica a BNM si alegerea prin concurs transparent al domnului Cioclea in fruntea bancii aduce roade!

  • Cu oleca de vointa din partea autoritatilor si cu sprijinul Roamniei si a Olandei iata ca a fost posibil de modernizat sistemul bancar. Acest lucru putea fi facut demult, dar se vede ca lui Filat nu ii conveneau asemenea proiecte.

Leave a Reply