Foștii administratori ai BEM și UNIBANK, obligați să plătească amenda maximă. Nu scapă însă și de alte pedepse

9 februarie 2017 13:140 comentariiVizualizări:

Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis aplicarea sancțiunii de amendă în mărime maximă – 100 25 lei, ceea ce constituie  10 salarii medii pe activități financiare față de foștii membri ai consiliului și organului executiv ai Băncii de Economii și UNIBANK.

dolari-bani.0elryi3bcm

Un comunicat de presă, difuzat miercuri de BNM, precizează că ”sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea, în perioada exercitării funcției de administrator, a prevederilor Legii instituțiilor financiare și a actelor normative ale Băncii Naționale. Încălcările se referă, în principal, la angajarea băncii în operațiuni excesiv de riscante, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor la activele (expunerile) băncii, angajarea în activități de manipulare”. În evidența contabilă nu au fost reflectate unele operațiuni, ce a dus la ”denaturarea situației reale a băncii reflectate în situațiile financiare FINREP și prezentarea cu date eronate la Banca Națională a rapoartelor prudențiale”.

BNM menționează că aplicarea sancțiunilor ”nu exclude și aplicarea altor pedepse conform legii, inclusiv a celor penale în cazul constatării faptelor ce constituie infracțiune”. Banca centrală nu dezvăluie numele persoanelor care au fost sancționate.

Leave a Reply